Muziekgebouw aan ‘t IJ, Korzo, de Doelen, Intro in Situ, Gaudeamus, November Music en Asko|Schönberg zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandse hedendaagse muziekcultuur. Het doel dat hen samenbrengt is de zorg voor de nieuwe generatie makers; voor makers die nog aan het begin van hun carrière staan.

Ze willen (nog) intensiever samenwerken en zoeken naar de goede vorm. Ze willen hen een platform te bieden om zich te ontwikkelen en een podium te geven om van zich te laten horen. De naam die het nieuwe samenwerkingsverband moet krijgen is Rizoom. Op hun verzoek begeleidt Thomas van Dalen een aantal intensieve werksessies waarin het concept handen en voeten krijgt.

De sessies starten met analyse en behandelen vervolgens alle voor het plan relevante onderdelen: missie/visie/ doelstelling, organisatie, governance en financiën. Geleidelijk aan komt de groep zo tot bepalende keuzes en de noodzakelijke nadere uitwerking van hun plan. Er wordt gezamenlijk een vorm uitgewerkt die de samenwerking stimuleert en structureel maakt, zonder dat die leidt to bureaucratie. Ook de governance moet geen eigen leven gaan leiden, of zorgen dat de collectiviteit onnodig op de proef kan worden gesteld. Dat is nog een hele puzzel, maar er worden mooie oplossingen gevonden; ook voor het moment waarop de neuzen mogelijk een keer niet dezelfde kant op staan.

Na de sessies wordt een raad van toezicht aangezocht en wordt Rizoom formeel opgericht. Ook worden de rollen ingevuld. Inmiddels draait de organisatie al enkele jaren met succes en is de onderlinge sfeer nog steeds uitstekend.