Organisatiestrateeg Thomas van Dalen (1974) groeit op in Noord-Nederland. Als kind speelt hij mee in het Shakespearetheater Diever. In zijn studententijd is hij actief als fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Groningen en lid van de Universiteitsraad. Ook werkt hij voor de educatieve afdeling van het Drents Museum. Hij studeert Theoretische en Historische Pedagogiek en is lid van verschillende besturen van culturele instellingen waaronder Cultureel Studentencentrum USVA. Hij is lid van Literair Dispuut Flanor.

Aan het eind van zijn studietijd heeft hij een adviesbureau voor beleidsontwikkeling in de maatschappelijke sector. Hij werkt als beleidsadviseur voor de gemeenten Assen en Zwolle en twee jaar als consultant bij adviesbureau LAgroup. Ook is hij enkele jaren associé van adviesbureau Berenschot. In 2007 richt hij zijn huidige bureau op dat zich toelegt op strategie en bedrijfsvoering van culturele en creatieve organisaties. Hij werkt daarbij regelmatig samen met collega Frans Vreeke onder de vlag Vreeke & Van Dalen.

Sinds 2004 is Thomas gevestigd in Amsterdam. Hij woont in De Jordaan met partner en dochter. In zijn vrije tijd vervult hij regelmatig nevenfuncties bij instellingen waarmee hij zich in het bijzonder verbonden voelt. Zo was hij voorzitter van Stichting Het Hem, de Stichting die verantwoordelijk is voor de artistieke programmering van de oude kogelfabriek op het Hembrugterrein in Zaandam. Hij was voorzitter van de raad van toezicht van Theater De Krakeling van Stichting NDSM-werf en van het bestuur van Stichting DoubleA, de productiestichting achter componist Michel van der Aa. Ook was hij onder meer lid van de raden van toezicht van de stichting achter het initiatief We Are Public en van conferentie/festival Eurosonic Noorderslag.