Thomas van Dalen begeleidde de gezamenlijke directies van DOK (bibliotheek) en De VAK (kunsteducatie) in Delft bij het onderzoeken van de maatschappelijke meerwaarde en de voor-en nadelen van eventuele meer of minder vergaande samenwerkingsvormen.

Thomas begeleidde en ondersteunde daartoe een gezamenlijke regiegroep met vertegenwoordigers van beide instellingen in een inhoudelijk gemotiveerd onderzoekstraject. Daarbij is nauw samengewerkt met de gemeente. Op onderdelen werd het proces ondersteund door gemeentelijke professionals en door externe experts. In dit samenspel is alles op alles gezet om te voldoen aan de strenge financiële randvoorwaarden en om tegelijk tegemoet te komen aan de inhoudelijke ambities van het College van B&W en de gemeenteraad van Delft.

Het plan dat dit proces opleverde presenteerde een nieuw centrum voor taal- en cultuureducatie en realiseerde tegelijkertijd de door de gemeente gevraagde € 1,2 miljoen aan bezuinigingen. Er ontstaat een centrum dat duurzaam financieel gezond is en een ruim aanbod aan diensten levert aan Delftenaren en Delftse scholen op gebied van taal en cultuur.

Tekeningen: Tomas Schats (illustraties uit haalbaarheidsstudie)

kwast